Blogul lui Veaceslav

De la creaționism, la existențialism

·

Nu vreau nimic, deşi patibularele vietăţi – oamenii, sunt hedoniste, suferă de necrofilie şi necrosadism, sunt egocentrice şi narcisiste, cu idei irefutabile şi profitoare. Nu vreau nimic, deşi aş prefera să nu exist, gând pe care nu am dreptul să-l am. Am venit fără să vreau, am ajuns unde nu vreau şi fac ce nu vreau, ca până la urmă să răspund pentru tot ce am făcut şi ce nu am făcut. Am venit cu scopuri străine mie, cu voia ce nu-mi aparţine. Sunt o predestinare absolută. Consider că pot schimba ceva, deşi am fost creat cu tot cu viitor şi sfârşit. Orice aş face, e absurd, pentru că nu le-am cerut şi nu am nevoie de ele. Dacă accept ceva, nu e meritul meu şi nici plăcerea nu e de partea mea. Am şi eu o dorinţă, deci, fac parte din categoria naivilor disperaţi şi banali, că asta presupune visul, nădejdea, speranţa, dorinţa; şi vreau să nu exist, să nu fiu conştient de nimic, să fiu mai nimic decât nimicul, mai pustiu decât pustiul, mai gol decât golul… Absenţă, nonexistenţă, vid. Nu vreau să trăiesc, să simt, să gândesc. Nu vreau nimic,
nici chiar nimicul. Moartea reduce totul la zero. Tot ce am făcut, ce am gândit, ce am realizat, ce nu am făcut… Şi ce fac acum? A, nu, nu sunt disperat. Aştept. Dar nu supus, şi nici revoltat. Curios. Mi-e indiferent, totuna. Să accept ce mi se dă, e absurd, să refuz – la fel. Ce aleg? Evident, absurdul, că nu-l poate evita nimeni sub nici o formă. Aleg absurdul, dar… şi aici fiţi atenţi: aleg absurdul care-mi convine! O! Iată ce înseamnă un om, o vietate, o fiinţă umană! Egoism, profit, instinct! Eu aleg absurdul care presupune mai puţin efort. E şi el absurd. Dar e unul pasiv, indiferent, nemotivat, dar justificat. Şi această alegere nu-mi aparţine: eu NU am cerut nimic din ce mi s-a dat! Sunt păcat, că la altceva nu mă pricep. Sunt Imperfect. Sunt creat, nu şi Creator.

Citiți, vă rog, și aceasta https://absurdul.wordpress.com/2011/01/10/individul-enigmatic/

9 răspunsuri la „De la creaționism, la existențialism”

  1. as vrea sa te intreb ceva : cum faci sa alegi absurdul care iti convine? Mie nu imi prea reuseste

    Apreciază

    1. Pasiv, indiferent, nemotivat, neimplicat, dezinteresat, plictisit, obosit. Absurdul trebuie tratat ca atare. Cu cât încercăm să-i restrângem hotarele, cu atât mai mult i le extindem.

      Apreciază

  2. Mai sunt pe lume si lucruri cu sens…daca simti ca ai venit cu scopuri straine tie,descopera…chiar si culoarea verde pe care ai ales-o e speranta ,iar tu esti tanar…si-l ai pe nemuritorul Stefan cel Mare ,ceea ce nu cred ca e intamplator…

    Apreciază

  3. Există diferite tratări ale absurdului… Unele respingătoare, altele haotice şi inexplicabile… Absurdul in tratarea ta e frumos şi poetic, şi ce e foarte important, masculin… Bravo!

    Apreciază

    1. Mulțumesc pentru spiritul de observație și pentru aprecierea măgulitoare. Mi-a plăcut enorm cum ai formulat!

      Apreciază

      1. Incerc sa fiu obiectiva 🙂

        Apreciază

  4. […] De la creaționism, la existențialism […]

    Apreciază

  5. Respect pentru tot ceea ce faci! Îmi place cum gândeşti, ce trăieşti şi în ce mod te exprimi. Eşti bravo!

    Apreciază

  6. “Am venit fără să vreau, am ajuns unde nu vreau şi fac ce nu vreau, ca până la urmă să răspund pentru tot ce am făcut şi ce nu am făcut. Am venit cu scopuri străine mie, cu voia ce nu-mi aparţine. Sunt o predestinare absolută.”

    „La ora actuala sinuciderile se petrec adeseori in afara de necredinta, din pricina lipsei de rabdare, caci oamenii nu mai vor sa rabde nimic, si daca Domnul n-ar fi asezat in om dorinta fireasca de a trai, atunci aproape toti s-ar sinucide. Sf. Vasile cel Mare scrie despre un filosof pagan care spunea: „Mai devreme voiam ca totul sa se faca conform voii mele, insa vazand ca nimic nu se petrece asa precum vreau eu, am inceput sa vreau ca totul sa se faca asa precum se face, si prin aceasta a inceput sa iasa ca totul se facea astfel, precum voiam eu”. „Iata”, adauga staretul, „si paganul prin fapta a ajuns la acest adevar, ca trebuie inevitabil sa rabdam cele care ni se intampla. Si daca toti sfintii ii cereau lui Dumnezeu rabdare, inseamna ca si ei aveau nevoie de aceasta”.
    ( http://www.razbointrucuvant.ro/2011/11/03/indrumarile-staretului-iosif-de-la-optina-ravna-care-vrea-sa-indrepte-orice-rau-este-ea-insasi-un-mare-rau/ )

    Apreciază

Lasă un comentariu